NO: Røtter - gatekunst, graffiti og ytringsfrihet
Mennesker har malt på vegger før det fantes bygninger. Blant våre mest verdifulle forhistoriske uttrykk for det skapende mennesket, finner vi f.eks. hulemaleriene i Lascaux, veggmalerier på naturlige bergflater i Amazonas skoger, og her i Norge, helleristninger.
Det er et grunnleggende menneskelig behov å uttrykke seg, og sette spor etter seg der hvor andre kan oppdage det. Når vi setter graffiti og gatekunst i en slik større kontekst, kan vi forholdsvis enkelt begripe motivasjonen som ligger bak. Likevel har graffiti og gatekunst møtt motstand her i Oslo, med mangeårig nulltoleranse overfor kunstuttrykket.
I vårt prosjekt "Røtter", som er del av programmet til Den kulturelle skolesekken i 2024-25 og 2025-26, inviterer vi barn og unge til å påvirke sine omgivelser gjennom estetiske og kreative prosesser, og samtidig ta fatt på problemstillinger knyttet til hva som anerkjennes som gyldige uttrykk i det offentlige rom.
I vår workshop går vi gjennom historien til graffiti og gatekunst i Oslo, med røtter tilbake til 1926 og sprayboksens oppfinner Erik Rotheim, via hip-hop-kulturens betydning for kunstformen på 80-tallet, til dagens graffiti- og gatekunstbevegelse i Oslo.
Deretter går vi praktisk til verks med å lage vår egen gatekunst sammen, mens vi samles til felles refleksjon om to sentrale makt- og medbestemmelsespørsmål, sett i lys av vår egen bys tilnærming til graffiti og gatekunst:
Hvordan reguleres ytringer i det offentlige rom, og hva er egentlig det offentlige rom?
Hva betyr det å ha ytringsfrihet og ta ytringsansvar?
Følg med på
DKS Oslo for å melde på din skole for 2025/2026